Isracing

Kärlek till idrott

2010-02-06 22:40 #0 av: cala01

I en alltmer penningstyrd värld så finns det fortfarande sporter som håller idrottens ideal högt. Det viktigaste är inte att tjäna pengar utan få utöva sin idrott, det bästa exemplet är kanske isracing.

Om ni vill tillbaka till idrottens rötter så är det isracing ni ska titta på. Det jag vill framhäva är den familjära närheten man känner. Förare och publik kommer nära och banan i Bollnäs ligger inbjudande och vackert mitt i Hälsinglands böljande landskap. Det är visserligen inte ett jättestort motorstadion som man kan vara van söderöver. Gemytligare plats än denna får man dock leta efter. Inte blir det sämre av att förare verkar vara mer kompisar än konkurrenter, men väl ute på banan så är det kamp som gäller. Arrangemanget var klanderfritt och en klubb med små resurser klarar att göra tävlingen till en upplevelse. Van som jag är från elitseriematcher i speedway med krångel och tjafs mellan heaten så blev jag glatt överraskad över att man höll tidsplanen utan problem. Möjligen kan man klaga på att de 20 heaten var över alldeles för snabbt. Nu var det inte bara arrangörens förtjänst utan även förarnas, alla heat var igång innan 1 minuts gränsen var nådd. Inte en enda förare som vände och gjorde extra provstarter utan det verkade finnas respekt mellan förare. I depån fungerade allt bra och man hjälpte varann. Ni som sett TV-sändningar från VM serien i speedway vet att det inte alltid är lugnt och avslappnat där.

En strålande vinterdag med en sol som tittade fram gjorde sitt till trevnaden också. Hela tävlingen visade på att det fortfarande finns idrotter där man tävlar för nöjes och kärlek till sportens skull. Inga divor som pressar klubbar på pengar, eller klubbar som köper sig framgång. En frisk upplevelse för en som börjar bli cyniskt inställd till det mesta inom idrotten. Det är nu länge sedan man som liten parvel som inte ens nått skolåldern kunde knalla upp till färjestads ishall och sätta sig i spelarbåset på träningar. Nuförtiden kommer man inte ens närheten av arenan utan passerkort och inbjudan. På Eriksbonäs motorstadion utanför Bollnäs känns det dock som man blir väl omhändertagen och man är glada och trevliga mot publiken  på tävlingarna.

Anmäl
2010-02-06 22:52 #1 av: cala01

Lägger in en bild på den kämpande fotografen Evelina Stenman som skottar sig fram ca 30 meter för att nå fram till ett översnöat torn. Evelina läser 2:a året på gymnasiet och har tagit samtliga bilder från Bollnäs MK:s allsvenska tävling som ligger på sajten. Allt för att få så bra bilder som möjligt och trots mina försäkringar att det blir bra bilder ändå. Men det är glädjande att inte alla är lika lata som jag.

Anmäl
2010-02-08 11:05 #2 av: cala01

Ytterligare en bild från starten, intressant var att man höll sina spår genom hela första kurvan.

Anmäl
2010-02-14 22:29 #3 av: Kjelle

Kan tänka mig att det är något speciellt med isracing. Tror att det är samma typ av stämning som det var på bandy förut när alla matcher var utomhus.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.