Allmänt

Så här tävlar man i speedway

2009-05-17 01:12 #0 av: Leffe

Det finns en del regler som man bör känna till vilket gör det lättare och roligare att följa en speedwaytävling.

ham_get07.jpg
Matchen
Lagtävlingar såsom Elitserien och Allsvenskan körs vanligen i 16 heat. Fyra startande i varje heat, två från vardera laget. Hemmalaget har röd och blå hjälm, bortalaget vit och gul hjälm. Ett heat körs i fyra varv.

Lagen består av fem till åtta förare. Om ett lag efter fem heat leder med minst sex poäng får laget som ligger under "toppa" med valfri förare.

ham_get08.jpg
Tvåminutersregeln

När det är två minuter kvar till start av heatet ges en signal med ljus och sirén. Samtliga förare som ska delta i heatet har då denna tid att hinna fram till startområdet samt vara startberedda.

ham_get09.jpg
Starten
När allt är klart för start tänder domaren en grön lampa och då kan startgrinden gå upp när som helst. Nuddar någon förare startbandet innan grinden gått upp blir den förare utesluten från heatet.

ham_get10.jpg
Omstart
Om domaren inte är nöjd med starten kan han beordra omstart. Stoppas heatet på grund av omkullkörning eller liknande sker omstart om inte den drabbade förare snabbt får bort sin cykel och sig själv från banan. Omstarten sker oftast utan föraren som orsakat att heatet brytes.

ham_get11.jpg
Poängberäkning
Segraren av heatet får tre poäng, tvåan två poäng och trean ett poäng medan fyran blir utan poäng. Resultatet i ett heat kan alltså bli 5-1, 4-2 eller 3-3 om minst tre förare kommer i mål i heatet.

Anmäl
2009-05-17 02:50 #1 av: Kjelle

Med dessa regler hänger man nog med på vad som händer på en tävling.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.